Zborul întârziat sau anulat, un eveniment din ce în ce mai des întâlnit în ultimul timp. Ce poți face pentru a primi despăgubiri?
Ce putem face pentru a primi despăgubiri atunci când vacanța noastră este pusă în pericol din vina companiilor aeriene?
Întârzierea sau anularea unui zbor, mai ales când acesta reprezintă primul pas către o vacanță mult așteptată, este un eveniment foarte stresant pentru pasageri. Chiar dacă plecăm în vacanță, de cele mai multe ori ne aflăm într-o cursă contra-cronometru pentru a beneficia și de alte miijloace de transport până la destinație. Ce putem face pentru a primi despăgubiri atunci când vacanța noastră este pusă în pericol din vina companiilor aeriene?
Condițiile de acordare a despăgubirilor
Evident, există situații în care dificultățile organizatorice nu apar din vina companiilor aeriene. În cazul zborurilor cu probleme, Regulamentul Comisiei Europene nr. 261/2004 stipulează clar drepturile pasagerilor și situațiile în care companiile aeriene sunt obligate să plătească despăgubiri călătorilor. Condițiile meteo nefavorabile, defectarea echipamentului și norii de cenușă vulcanică sunt excepțiile care nu intră sub umbrela Regulamentului European.
Astfel, ai dreptul să ceri despăgubiri și compensații chiar dacă ai primit un zbor alternativ către destinația ta sau alte opțiuni pentru zboruri în viitor. Pentru a putea cere despăgubiri în cazul unui zbor întârziat sau anulat, trebuie îndeplinite anumite condiții:
- zbor anulat din cauza unor circumstanțe extraordinare;
- zbor anulat fără ca pasagerii să fie anunțați cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea cursei;
Dreptul la compensație și condițiile de acordare
Orice companie aeriană poate ajunge, la un moment dat, să întâmpine probleme cu unul sau mai multe zboruri. Despăgubirile variază în funcție de distanța zborului inițial și de timpul scurs până la cursa alternativă oferită pasagerilor:
1. Anulare zbor pe o distanță de până la 1500 km
- Cursă alternativă cu maxim 2 ore întârziere: 125 de euro
- Cursă alternativă cu o întârziere mai mare de 2 ore: 250 de euro
2. Anulare zbor pe o distanță între 1500 km și 3500 km
- Cursă alternativă cu întârziere de maximum 3 ore: 200 de euro
- Cursă alternativă cu o întârziere mai mare de 3 ore: 400 de euro
3. Anulare zbor pe o distanță mai mare de 3500 km în interiorul UE
- Cursă alternativă cu o întârziere mai mică de 4 ore: 200 de euro
- Cursă alternativă cu o întârziere mai mare de 4 ore: 400 de euro
4. Anulare zbor pe o distanță mai mare de 3500 km în afara UE
- Cursă alternativă cu o întârziere de maximum 4 ore: 300 de euro
- Cursă alternativă cu o întârziere mai mare de 4 ore: 600 de euro
Ce poți face pentru a crește sansele obținerii despăgubirilor?
Indiferent dacă vorbimd despre companii low-cost, cum ar fi anularea unui zbor Wizz Air, sau despre companii cu prețuri mai piperate, există trei detalii foarte importante de care trebuie să ții cont pentru a crește drastic șansele de a obține despăgubirile corecte:
- Păstrează toate documentele le
- gate de zborul cu pricina, indiferent de formatul lor (scrisori, bilete de îmbarcare, e-mail-uri, SMS-uri etc.)
- Refuză orice formă de „compensație” oferită de compania aeriană în momentul anunțării problemelor de zbor. Aici sunt incluse alimentele și băutu
- rile, punctele bonus, voucherele de reduceri etc.
- Apelează la o firmă specializată în recuperarea despăgubirilor pasagerilor în astfel de situații, cum ar fi AirAdvisor. Juriștii cu experiență în astfel de spețe se vor asigura că obțin suma maximă posibil
- ă pentru situația ta, iar tu scapi de birocrație și stres. Evident, posibilitatea de a formula cererea de despăgubire pe persoană fizică rămâne valabilă și poți apela la reprezentarea propriului caz oricând, dacă preferi să te ocupi pe cont propriu de obți
- nerea despăgubirilor.
Dreptul la compensație în cazul refuzului îmbarcării
De multe ori companiile aeriene preferă să suprarezerve un zbor pentru ca, în eventualitatea în care unii pasageri nu se prezintă la îmbarcare, să pornească totuși cu aeronava plină și să își crească profiturile. Dacă te regăsești într-o situație în care suprarezervarea a dus la refuzul îmbarcării, Regulamentul CE 261 prevede faptul că ai dreptul la despăgubiri în cuantum de până la 600 de Euro pentru discomfortul creat.
Mai mult, compania aeriană trebuie să îți ofere posibilitatea de a efectua două apeluri telefonice în mod complet gratuit. Poți opta pentru apel direct, fax sau e-mail. Atunci când operatorul de zbor nu îți poate pune la dispoziție aceste metode de a contacta un apropiat, ai dreptul la rambursarea contravalorii acestor metode de comunicare. Același principiu se aplică pentru situațiile în care întârzierea sau anularea zborului obligă compania să ofere pasagerilor cazare la hotel și transport între aeroport și hotelul ales. Atunci când aceste beneficii sunt imposibil de obținut, pasagerii au dreptul la despăgubiri.
Despăgubirile pentru zboruri întârziate sau anulate se pot oferi retroactiv pe o perioadă de 3 ani. Deci, dacă suspectezi că ar trebui să reanalizezi o situație neplăcută prin care ai trecut din cauza unei companii aeriene în anii anteriori, completează cererea de pe site-ul firmelor de specialitate și așteaptă să fi contactat de un reprezentant.