Grupul feroviar roman preia rafinaria Rafo

Grupul feroviar roman preia rafinaria Rafo

Grupul roman de transport feroviar Grampet, controlat de omul de afaceri local Gruia Stoica, a preluat rafinaria falimentata Rafo Onesti.

Valoarea tranzactiei este de 6 milioane de dolari plus TVA, conform surselor oficiale.

Grupul intentioneaza sa transforme rafinaria intr-un centru logistic pentru containere si produse petroliere.

Rafo Onesti a falimentat in septembrie anul trecut, dupa ce nu a mai functionat din 2008 si a schimbat mai multi actionari in ultimii zece ani. Roserv Oil, parte a grupului Grampet, a preluat activele rafinariei in urma unei licitatii efectuate de lichidatorul numit de instanta CITR.

Pretul de pornire anuntat in septembrie a fost de 44,6 milioane de dolari, iar pretul minim acceptat la acel moment a fost de 29,75 milioane de dolari.

"Din pacate, situatia rafinariei, care nu functioneaza de mai bine de zece ani, nu a beneficiat de investitii in modernizarea tehnologiilor sale la nivelul concurentilor si cerintelor pietei, capacitate de productie relativ scazuta si costuri ridicate pentru reluarea operatiunilor, au facut aceasta procedura de vanzare foarte dificila", au spus reprezentantii CITR intr-un comunicat de presa.

CITR a facut zece incercari de vanzare a activelor Rafo in ultimii trei ani.

Noul proprietar al rafinariei intentioneaza sa o transforme in cel mai mare centru logistic pentru containere si produse petroliere din regiunea de nord-est a Romaniei. De asemenea, Grampet va evalua starea echipamentului ramas pe site-ul industrial si intentioneaza sa reporneasca unele dintre ele in parteneriat cu companii specializate. Grupul estimeaza ca platforma ar putea genera peste 600 de locuri de munca pe termen lung.

Fondat in urma cu aproape 20 de ani, Grampet Group este una dintre primele multinationale fondate in Romania si cel mai mare grup feroviar si operator de logistica privata din sud-estul Europei. Compania sa principala - Grup Feroviar Roman (GFR), este cel mai mare operator de cai ferate private din Romania. Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Pascani, Reloc Craiova si Electroputere VFU Craiova, Grupul Grampet detine de asemenea o pondere semnificativa din piata de reparatii a materialului rulant din Romania.