De ce ar trebui sa devii manager?

De ce ar trebui sa devii manager?

Nu trebuie sa fii seful pentru a avea succes. Dar, daca te gandesti sa asumi un rol de lider, ar trebui sa intelegi daca personalitatea, experienta si obiectivele tale de avansare se potrivesc sau nu.

Esti nemultumit de jobul tau? Te-ai plictisit in rolul tau actual si vrei sa avansezi si sa faci mai multi bani, dar nu stii cum?

Daca doriti sa va avansati in cariera, dar nu sunteti interesat de un rol de lider, probabil ca exista si alte cai pe care le puteti lua pentru a merge mai departe.

A gestiona sau a nu gestiona?

Daca esti interesat de management, afla daca exista o modalitate de a avansa in compania ta actuala. Daca nu exista si a fi un lider este important pentru tine, poate fi necesar sa cauti de lucru in alta parte, asa ca fii pregatit sa incepi acea calatorie.

Calculator salariu te sprijina cu informatii actuale despre piata de lucru din Romania, salariul minim pe economie, mediu, cum creezi un CV profesional si multe altele.

Daca credeti ca sunteti pregatit sa mergeti mai departe, luati in considerare comportamentele unui manager bun, inclusiv:

  • Isi asuma responsabilitatea chiar si atunci cand cineva din echipa ta face ceva gresit.
  • Respecta pe ceilalti pentru ceea ce sunt, inclusiv imbratisand principiile diversitatii si incluziunii.
  • Comunica clar, astfel incat nimeni sa nu se intrebe ce vrei sa spui si ce asteptari ai de la echipa ta.
  • Este considerat demn de incredere de catre echipa ta si se simt confortabil sa impartaseasca atat informatii personale, cat si profesionale.
  • Delegati cu indemanare stiind ca nu puteti face totul si eliberandu-va timp pentru a va concentra pe proiecte de ansamblu.

Trecerea in management

Cercetati ce este nevoie pentru a fi manager. Oamenii care urca pe scara de conducere trec de obicei prin randuri si ajung sa gestioneze din ce in ce mai multi oameni in timp. Trecerea la pista de management este un pas mare si poate sa nu fie cel potrivit pentru tine daca pur si simplu vrei sa faci ceva diferit sau sa castigi mai multi bani.

Acestea fiind spuse, a fi manager poate fi foarte plina de satisfactii, personal si profesional. Puteti afecta mai direct obiectivele si progresul companiei, ceea ce va poate creste sentimentul de valoare de sine.

Iata cateva modalitati de a avansa fara a deveni manager:

Gasiti oportunitati de conducere: Oferiti-va sa conduceti proiecte sau procese in rolul dvs. actual. Alaturati-va comitetelor sau grupurilor interne si aflati cum sa deveniti un lider in acele spatii.Luati in considerare aderarea la consilii externe, locale si organizatii pentru a avea un impact direct asupra cauzelor care au sens pentru dvs.

Luati o promovare non-manageriala: intalniti-va cu managerul sau cu seful de departament pentru a discuta cum ar putea arata o promovare fara a trece la conducere.

Faceti o miscare laterala: mutarea intr-un alt departament sau chiar intr-o alta companie cu sarcini diferite de serviciu poate fi incitanta si revigoranta, chiar daca nu primiti o crestere a salariului.

Incepeti o agitatie secundara: consultati sau liber profesionist - atata timp cat este in regula cu compania dvs. si nu este un conflict de interese.

Daca doriti sa mergeti inainte, dar nu doriti neaparat responsabilitatile de management, luati in considerare alte modalitati de a va avansa in cariera sau de a fi un lider in afara muncii. Nu este nevoie sa fii stagnant, plictisit sau nefericit in rolul tau actual. Daca nu sunteti provocat asa cum doriti, cautati alte oportunitati sau pasuni mai verzi.